Motorrijden is meer dan alleen van a naar b rijden. Het is een lifestyle en voor alle motorfans onder ons ook vaak een ware passie. Maar hoe graag we ook in alle weersomstandigheden de weg uitdagen; rijden onder extreme weersomstandigheden kan zowel spannend als gevaarlijk zijn. Hevige regen, dichte mist, sterke wind en ijs of hagel op de weg komen regelmatig voor en brengen elk hun eigen uitdaging met zich mee. Elke situatie vereist daarom specifieke voorzorgsmaatregelen om veilig te blijven rijden. Met deze tips en tricks houd je jouw hoofd koel in lastige verkeerssituaties en blijf je alle weersomstandigheden de baas!

Controleer de weersvoorspelling en bereid je motor voor

Voordat je de weg op gaat, is het belangrijk om je goed voor te bereiden op de rit. Controleer de weersvoorspelling om verrassingen onderweg te voorkomen. Zorg ervoor dat je motor technisch in orde is en deze specifiek aangepast voor extreme weersomstandigheden. Dit betekent: goede banden voor natte of glad wegdek, een werkende koplamp en remlichten, en het gebruik van een bril tegen regen en sneeuw. Heb je nog even de tijd? Dan kun je mogelijk nog een afspraak voor onderhoud inplannen bij onze werkplaats.

Pas je kleding aan

Investeer in de juiste kleding. Van motor rijden in de regen wordt vrijwel niemand blij dus kies voor waterdichte overpakken, handschoenen en laarzen zijn essentieel in de regen, als je niet als een verzopen kat aan wilt komen op je bestemming. Vriest er bijna wat af tijdens het rijden? Thermokleding je beste vriend bij extreem koud weer. Het dragen van lagen kan ook helpen; deze kun je toevoegen of verwijderen afhankelijk van de temperatuur. Zorg ook voor een helm met een helder vizier of pinlock-systeem om beslaan te voorkomen.

Pas je rijtechnieken aan

We weten het, je bent een daredevil die alles aandurft, maar in extreme weersomstandigheden moet je je rijstijl aanpassen. Zeker wanneer je motor gaat rijden in de sneeuw, hagel of regen. Verminder je snelheid en houd meer afstand tot de voertuigen voor je. In regenachtige of besneeuwde omstandigheden is de remafstand langer. Wees ook extra alert op plaatsen waar het risico op gladheid het grootst is, zoals bruggen, schaduwplekken en weggedeelten met veel bladeren.

 

Vergroot je zichtbaarheid

Niet alleen je eigen zicht is belangrijk, maar ook dat je goed zichtbaar bent voor andere weggebruikers. Draag reflecterende kleding en zorg dat je verlichting altijd aan staat. In mistige omstandigheden kun je beter niet alleen de koplamp, maar ook je mistlampen gebruiken.

rijtechnieken aanpassen

Gone with the (zij)wind

Om te voorkomen dat ze zoekacties moeten opstarten als jij bij sterke wind weer eens besluit om te dicht langs een greppel te rijden, hebben we een tip voor je. Bij sterke wind of zijwind: houd het stuur stevig vast en leun licht tegen de wind in. Pas je positie op de weg aan om minder last te hebben van de windvlagen en blijf alert op plotselinge rukwinden. De plaatselijke zoekbrigade zal je dankbaar zijn.

Bereid je mentaal voor

Naast fysieke voorbereiding is mentale voorbereiding net zo belangrijk. Extreme weersomstandigheden kunnen stressvol zijn. Neem regelmatig pauzes en drink voldoende water. Luister naar je lichaam en weet wanneer het beter is om een pauze te nemen of de reis helemaal uit te stellen. En eerlijk: een korte tussenstop voor een lekker drankje of hapje in deze omstandigheden is ook wel prettig toch?

Groepsreis op de planning? Houd afstand en gebruik je handen

Als je in een groep rijdt, houd dan een veilige formatie en communiceer duidelijk je intenties met handgebaren. Dit is vooral belangrijk in slecht zicht. Motorrijden onder extreme omstandigheden kan een beproeving zijn, maar met deze tips voor rijden in slecht weer en de juiste voorbereiding ben je klaar voor elke rit. Veilig rijden is tenslotte het belangrijkste.

Meer tips lezen? Kijk dan ook eens bij onze onderhoudstips om je motor winterproof te maken.