blog touren langs de lek

Touren langs de lek

Wil je een makkelijke route langs de landschappen van Utrecht? Dan is een lekker lang ritje langs de Lek een goed idee. Deze 123 km lange route voert je van Vianen naar Kinderdijk, Schoonhoven, Nieuwegein en Wijk bij Duurstede in slechts 2 uur rijden.

Start je route in Vianen

Je startpunt is de Hagenweg, hier rijd je vanaf de A27 direct naartoe via de rotonde. Vanaf deze weg rijdt je naar Vianen. Langs de route zie je onder andere de grote kerk van Vianen, de Lekpoort en het Stadhuis, dat nog dateert uit de vijftiende eeuw. Een mooie bezienswaardigheid. Op de route naar Streefkerk passeer je Lexmond, waar je de Pluckopmolen kunt spotten, en kom je langs Ameide, Nieuwpoort en Groot-Ammers.

utrecht route langs de lek

Snorrend naar Streefkerk en Kinderdijk

Vanuit Groot-Ammers vervolg je jouw weg naar Streefkerk. Dit is een lange rechte route langs de Lek waardoor je langs het water perfect van het landschap kunt genieten. Vanuit Streefkerk rijd je langs Nieuw-Lekkerland richting Kinderdijk. Vanaf de waterkant heb je het perfecte uitzicht op de molens, want dat is waar Kinderdijk bekend om staat. Dit is ook een ideale uitvalsbasis om je route even te onderbreken voor een lekkere kop koffie en een stuk appeltaart.

molens kinderdijk

Op weg naar de zilverstad

Na je korte stop vervolg je jouw weg naar Krimpen aan de Lek. Op je route naar de zilverstad Schoonhoven zie je prachtige vergezichten langs het water. Schoonhoven staat bekend om zijn zilverindustrie en ambachtelijke goud- en zilversmeden. Ga je dus samen met je vrouw deze route rijden, dan is deze stad zeker een bezoekje waard. Ben je niet zo van de sieradenwinkels, dan is het zilvermuseum, de veerpoort of de Watertoren een goed alternatief.

Van IJselstein naar Culemborg

Na de zilverstad rijd je richting IJselstein langs het water en komen er iets meer bochten in je route. Toch is de hele route erg makkelijk te rijden en je rijdt door naar Culemborg. Hier heb je een historische binnenstad met als toeristische trekpleister het stadhuis. Dit stadhuis is gebouwd in Gotische stijl in de 16e eeuw en is een must-see als je het stadscentrum gaat verkennen. Vanuit Culemborg vervolg je je tocht terug naar Vianen.

route langs de lek omgeving